در شرایط یکسان ظروف مسی زودتر زنگ می زند یا ظروف آهنی؟ چرا؟
ظروف آهنی زودتر زنگ می زنند چون واکنش پذیری آهن با اکسیژن بیشتر است و همچنین اگر در معرض آب و رطوبت قرار گیرد زود زنگ میزند ولی مس یکی از فلزاتی است که مقاومت بالایی در برابر واکنش های شیمیایی دارد و تنها در صورتیکه برای مدت زمان زیادی در معرض هوا و یا آب دریا قرار بگیرد زنگ می زند.
زنگزدگی:
نتیجه انجام واکنشهای شیمیایی در آهن در حضور دو ماده آب و اکسیژن است که منجر به ایجاد اکسید قرمزرنگی در سطح آن میشود.
فرآیند زنگزدگی یک واکنش الکتروشیمیایی است. به عبارت دیگر در این فرآیند در محلولی که بین الکترود یا قطب الکتریکی و الکترولیت، یک ناقل الکترونی وجود داشته باشد، یک واکنش شیمیایی انجام میشود.
در فرآیند زنگ زدن، با انتقال الکترونها از آهن به اکسیژن، این واکنش الکتروشیمیایی آغاز میشود: الکترولیتها در کنار آب، فرآیند خوردگی در سطح آهن را تسریع میکند همان طور که در سرمای زمستان به علت نمکپاشی در سطح جادهها، زنگزدگی در سطوح فلزی وسایل نقلیهای که در راهها تردد میکنند نیز به مراتب بیشتر است.
آزمایش عوامل زنگ زدن فلزات
در آزمایشی قصد داریم: به کمک راهکاری ساده نقش عوامل مختلف مانند سرکه، آب و آب اکسیژنه را در تسریع فرآیند زنگ زدگی فلزات مورد بررسی قرار دهیم. برای انجام این آزمایش به مقداری سیم ظرفشویی، یک ظرف شیشهای و مقداری آب، سرکه و مقداری محلول سفیدکننده نیاز دارید.
ابتدا سیم ظرفشویی را داخل ظرف شیشهای قرار دهید. سپس درون ظرف مقداری آب بریزید تا آب به طور کامل روی سیم ظرفشویی را بپوشاند.مقدار کمی سرکه و مقداری هم محلول سفیدکننده به آب درون ظرف اضافه کنید. ظرف را برای چند ساعت در گوشهای قرار دهید و آنچه در ظرف اتفاق میافتد را به دقت زیر نظر قرار دهید.مشاهده میکنید پس از گذشت مدتزمان کوتاهی سیم ظرفشویی زنگ میزند و میتوانید آثار ناشی از زنگزدگی را بخوبی در سطح سیم ظرفشویی ببینید.
جلوگیری از زنگ زدن
گالوانیزه کردن
در این عمل لایهای از روی روی آهن کشیده میشود و باعث میشود که به علت عمل پاسیو شدن از ادامه خوردگی محافظت شود.
حفاظت کاتدی
در این عمل از فلزات فعالتر از آهن در نزدیکی آهن استفاده میشود تا هنگام واکنش الکتروشیمیایی زنگ زدن آهن، آهن تبدیل به پایگاه کاتدی شده و فلز در مجاورت آن که آند نامیده میشود، اقدام به انتشار الکترون به سمت آهن میکند و خود به مرور زمان از بین میرود. در نتیجه الکترونهای آهن جایگزین میشوند و آهن از خوردگی میگریزد.
رنگ کردن
آبکاری
آبکاری روی که به آن گالوانیزه کردن میگویند
آبکاری کروم، این کار علاوه برا محافظت به آهن رنگ نقرهای و براقی میبخشد.